Alles over Riet

Levensduur :

De levensduur van een rieten dak is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn hellingshoek, kwaliteit van het riet, ligging en onderconstructie.De vuistregel is dan ook bij een rieten dak : hoe sneller het dak droogt, des te langer de levensduur !

Dit betekent dat de levensduur kan variëren van 20 jaar tot 40+. Gemiddeld moet u dus denken aan 30-35 jaar met regelmatig onderhoud. Let wel dat er dus al eerder bindingen zichtbaar kunnen komen maar dat het rietpakket dan nog dik genoeg is om waterdicht te zijn.

Omdat er in de levensduur dus nogal wat verschil kan zitten kunt u ook het beste advies bij de rietdekker vragen ipv die van de architect, die vaak naar het esthetische kijkt, of die van de aannemer, die vaak te veel op de kosten let.

 

Ongedierte :

Na het leggen van een nieuw rieten dak kan het voorkomen dat er, meestal, stofluis in het dak en in huis voorkomt. Deze explosie van kleine beestjes (speldenkop groot) begint dan als de temperatuur stijgt (voorjaar/zomer) en als het kouder wordt verdwijnen ze weer. Dit onprettige fenomeen is niet blijvend en zal alleen het eerste jaar erg zijn en na enkele jaren verdwijnen. Zover bekend zijn ze niet schadelijk voor mens en dier.

 

Prijzen :

Meestal word er door de rietdekkers met een m2 prijs gewerkt als het om een nieuw dak of vernieuwing gaat. Deze prijs bestaat voornamelijk uit de kosten van het riet en arbeid. De hoogte van de m2 prijs wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van het dak, ligging, riet en arbeid(skrachten). Over het algemeen is het kwalitatief goede riet duurder en zijn ook de nederlandse arbeidskrachten duurder maar dit is niet in alle gevallen zo. Goed navragen bij uw rietdekker met welk riet en personeel hij werkt dus.

Het onderhoud aan een rieten dak kunt u in urenregie laten uitvoeren of laten aannemen. In urenregie heeft u de zekerheid dat alles wat aan het dak moet worden uitgevoerd met genoeg aandacht zal gebeuren maar kan de uiteindelijke aantal gewerkte uren wel afwijken van een eerste schatting. Als u het onderhoud laat aannemen bent u zeker van de totale prijs maar kan er bij een tegenvaller soms niet genoeg aandacht aan besteed worden.